Nieuwsbrief Happy Hearts, de Gezins-kindercoach voor het hele gezin! 

Herken jij al de liefdestaal van je kind? 

Hoe is het voor jou als je kind in je oor fluistert dat je lief bent?

Als je kind ademloos naar je luistert als je een verhaaltje voorleest?

Als het je een bloemetje geeft?

Als je een zelfgemaakt cadeautje krijgt?

Als je kind, uit zichzelf, de tafel afruimt?

Als het bij je op schoot kruipt?

 

Psychologen hebben vastgesteld dat de behoefte om liefde te ervaren een primaire menselijke behoefte is.

Nou geloof ik niet zomaar alles wat er geschreven wordt maar laten we eens even aannemen dat dit klopt.

 

Gary Chapman (relatietherapeut) trok na jaren van ervaring de conclusie dat problemen in de relatiesfeer worden veroorzaakt door een lege liefdestank. Dit geldt zowel voor volwassenen als bij kinderen.

Om de liefdestank gevuld te houden, is het nodig om te weten welke brandstof er in de tank hoort!

Gary Chapman onderscheidt 5 verschillende soorten brandstof om de liefdestank te vullen. Deze zijn....

1. Positieve woorden 

Als je kind gevoelig is voor taal dan zou het wel eens hoog kunnen scoren op deze liefdestank.

Dan kan het veel kracht en inspiratie halen uit positieve woorden, complimenten, troostende woorden en liedjes.

Extra liefdesboost voor dit kind: vraag je kind zichzelf te tekenen en laat gezinsleden er positieve woorden bijschrijven.

Hang deze tekening ergens op waar je kind hem elke dag kan zien.

 

Let op: verwijten, oordelen en kritiek komen harder binnen dan bij iemand met een andere liefdestank. Houd hier rekening mee.

In plaats van boze woorden kun je tot 10 tellen, je boosheid uitblazen, vertellen wat jouw behoefte op dat moment is, zeggen wat je graag wél wilt.

2. Tijd en aandacht 

Als dit de liefdestaal van je kind is dan vul je zijn liefdestank door met AL je aandacht samen te zijn. Door samen een spel te doen, te puzzelen, te kleuren, te luisteren naar zijn of haar verhaal, samen al wandelend de schatten in het park/bos bewonderen, samen iets drinken.

Dat betekent: geen telefoon, krant, boek, smartphone of t.v. , geen wasjes draaien tussendoor of even boven een raam open gaan zetten.

Hoe belangrijk alles soms ook lijkt te zijn, het is het niet! Je kunt 10, 20 of 30 minuten al je aandacht richten op waar je het allermeeste van houdt, jouw kind!

Tip: maak van "gewone" momenten "quality time":

• Als je samen aan tafel eet kun je er voor kiezen om alleen met samen eten bezig te zijn.

• Als je de kinderen naar school brengt kun je al je aandacht richten op je kinderen en het verkeer.

• Als je op de bus of trein staat te wachten kun je kijken waar de aandacht van je kind naartoe gaat. Observeer hoe je kind de wereld ontdekt!

• Je kunt je kind met al je aandacht naar bed brengen.

Extra liefdesboost voor dit kind: een hele middag alleen met jou (en al jouw aandacht) samen spelen!

Heerlijk mindfull!

3. Cadeaus krijgen 

Dit is geen materialisme. Je kind dat deze taal spreekt geniet vooral van het feit dat je attent bent en van de inspanning die je gedaan hebt om een heel persoonlijk cadeau te vinden. Het gaat helemaal niet om wat iets gekost heeft. Het gaat om de betrokkenheid en de moeite die je gedaan hebt.

Een gemiste verjaardag, een snel gekocht cadeau of smoesje komt hard aan.

Tip: luister goed: wat vindt je kind interessant, wat zijn de lievelingskleuren, -dieren, welke materialen vindt het mooi, wat vindt het leuk om te doen?

Extra liefdesboost voor dit kind: vraag je kind niet wat het wil maar bedenk zelf een origineel cadeautje wat je kind super vindt!

4. Dienstbaarheid/hulpvaardigheid 

Bij deze kinderen wordt hun liefdestank met name gevuld wanneer ze geholpen worden. Alles wat je doet om de lasten te verlichten, wordt gezien als een blijk van liefde. Wat je kunt doen hangt helemaal van de situatie af. Deze kinderen voelen zich geliefd als ze geholpen worden.

Het gaat om jouw bereidheid en inzet om er voor je kind te zijn.

Beloftes niet nakomen komt bij deze kinderen hard aan.

Extra liefdesboost voor dit kind: doe eens iets voor je kind wat het heel graag wil, ook al vind je dat zelf niet zo leuk. De slaapkamer in zijn nieuwe lievelingskleur schilderen bijvoorbeeld, of het deurtje van kledingkast maken zodat hij weer dicht kan. Of iets met de juf bespreken wat je kind niet durft.

5. Lichamelijk contact 

Alle veilige, uit vrije wil, niet seksuele, vormen van fysiek contact vullen de liefdestank van deze kinderen.

Elkaars hand vasthouden, knuffelen, hand-rug-voetmassages, tegen elkaar aan zitten, schouderklopjes, aai over de bol, hand door het haar, aai over wang.

Let op van wie ze welke aanraking wel en niet prettig vinden. Soms willen ze met de ene oma knuffelen en van de andere nog geen hand. Accepteer de behoeften van je kind en daarmee ook zijn grenzen want ongewenst, gedwongen fysiek contact kan heel hard aankomen.

Ja, ook een gedwongen kusje bij het afscheid. Wat iemand ook voor je kind gedaan heeft, je kind hoeft nooit met intimiteit iets terug te doen.

Extra liefdesboost voor dit kind: voor het slapen gaan een voet- of rugmassage met de lievelingsolie van je kind.

Test jezelf en let eens op je kind(eren) 

Hier is de test om te ontdekken hoe hoog de vijf liefdestalen bij jou scoren: test

Je kunt je partner vragen om ook deze test te doen en samen de uitslagen bespreken. Hoe voller jullie liefdestank is hoe meer liefde jullie kunnen geven!

 

Je kunt je kinderen vragen welke taal zij het fijnste vinden. Bespreek met zijn allen jullie liefdestalen en leer elkaar nog beter kennen!

Happy Hearts is er voor jou 

Soms zijn er thema's in ons leven waar we alleen niet uitkomen. Dan kom je er zelfs met al je doorzettingsvermogen niet en dan kun je positief denken tot je een ons weegt. Niemand van ons kan alles alleen en dat hoeft gelukkig ook niet. Bel me vrijblijvend via 06-30154056. Je bent van harte welkom!

Succes en een heerlijk weekend gewenst! 
Liefs, 
Judith